Signal IDUNA Fund Invest

Signal IDUNA

Az osztalékot fizető vállalati részvények vásárlása talán az egyik legnépszerűbb befektetési stratégia a világon, így nem véletlen, hogy a SIGNAL IDUNA 

Fund Invest alapválasztékába is bevezettük a SIFI Osztalékvadász Részvény Alapok Alapja elnevezésű befektetési alapot. Ezért érdemes egy kicsit közelebbről megvizsgálni ezt a speciális befektetés-típust.

Az osztalék tulajdonképpen egy vállalat eredményének, vagy profitjának egy része, amelyet a vállalat a részvényeseinek fizet ki bizonyos időközönként. Ez egyrészt a vállalatba való befektetésre ösztönzi a tőkét, másrészt pedig a hozamon felül rendszeres bevételt biztosít a részvényeseknek. Természetesen az osztalékfizetés nem általánosan kötelező dolog a vállalatok számára, így vannak olyan cégek, amelyek csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem fizetnek osztalékot. Sőt, egy korábban osztalékot fizető cég később dönthet úgy, hogy halasztja vagy meg is szünteti a kifizetéseket. Ilyen volt például 2020-ban a Shell, amely 75 év után döntött úgy, hogy csökkenti a részvényeseknek fizetendő osztalék összegét. De az osztalékon emelni is lehet, így például 2023 elején a legnagyobb amerikai bankok (pl. Citi, JP Morgan) mind megemelték a részvényeik után fizetendő osztalék mértékét.

Az egyéni befektetők közül sokan vásárolnak egyedi, osztalékfizető részvényeket, azonban itt is igaz, hogy a jó egyéni portfólió összeállításához jelentős tapasztalat, megfelelő mennyiségű idő és tőke szükséges. Ez utóbbi esetén érdemes figyelembe venni, hogy egy-egy, a befektetők által felkapott részvény árfolyama többszáz dollárba is kerülhet, így a megvásárlása alkalmasint nagy terhet róhat egy átlagos befektető pénztárcájára. Nem is beszélve azokról a díjakról, amelyeket a brókercég számíthat fel a vásárlásokért, illetve az értékpapír számlakezelésért.

Persze ez korántsem jelenti, hogy ki kellene maradnunk egy ilyen jó befektetési lehetőségből! Ebben az esetben érdemes az osztalékportfólió kialakításában szakemberek, azaz alapkezelők segítségét igénybe venni, hiszen a befektetési alapokban költséghatékonyan, egyszerre több tucat kitűnő értékpapírt érhetünk el az ETF-eken keresztül. Sőt, érdemes azt is észben tartani, hogy a SIGNAL IDUNA Fund Invest amerikai ETF kibocsátók alapjait vásárolja, amelyeknek nem kell az osztalék után adót fizetniük. Így befektetőink is 100%-ban részesülnek az osztalékfizetés hozamaiból!  

Emellett pedig az is fontos tényező lehet a befektetési döntésünk meghozatalában, hogy a vállalati teljesítmények bizonyos gazdasági, piaci helyzetben hullámzóak lehetnek, így egy jól diverzifikált, az „Osztalékvadászhoz” hasonló alap segíthet a kockázatok csökkentésében.

A piacon több osztalékrészvény-stratégia létezik, de talán költségek tekintetében mindenképpen az ETF-ekbe való befektetés tűnik a legjobb választásnak. Ami viszont ennél is vonzóbbá teszi az osztalékfizető vállalatokat, hogy a legnagyobb ilyen cégek (pl. Pepsi, Coca Cola, IBM, stb.) válságok esetén jobban viselik a nagyobb piaci eséseket. Ennek elsősorban megbízható, akár évtizedek óta működő üzleti modelljük, bejáratott termékportfóliójuk és megbízható profitteremtő képességük az oka.

Az osztalék részvények közül is kiemelkednek az ún. „osztalék arisztokraták”.

Ez egy „elit klub”, ahová olyan vállalatok kerülhetnek be, amelyek tagjai az S&P500 indexnek és legalább 25 éve folyamatosan emelik az osztalékot. A 25 évbe természetesen beletartoznak a válságidőszakok is, mint például 2008-as nagy hitelkrízis vagy a 2020-as Covid-járvány. Az exkluzív csoporthoz jelenleg tartozó 65 vállalat gyakorlatilag a teljes amerikai ipart, kereskedelmet, illetve az összes jelentősebb szektort képviseli. Ami külön érdekessége ennek a szegmensnek, hogy az „arisztokraták” közt a „klasszikus” iparágak (pénzügy, energetika, kiskereskedelem, stb.) felülreprezentáltak az IT-val szemben. Teljesítmény szempontjából azonban az sem elhanyagolható, hogy az „Osztalékvadász” alapban megtalálható osztalék arisztokraták rendre felülteljesítik az S&P500 indexet.

osztalekreszvenyek abra

forrás: https://www.dividendgrowthinvestor.com/2023/01/dividend-aristocrats-list-for-2023.html

Összegezve tehát a SIFI Osztalékvadász Részvény Alapok Alapja befektetésialapunk kitűnő választás lehet önmagában, illetve egy portfólió részeként is. Hiszen, kockázat szempontjából jól felosztott alapról van szó, ráadásul hosszú távon is magas hozampotenciállal rendelkezik.