Signal IDUNA Fund Invest

Signal IDUNA

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszoljunk, érdemes lesz felidézni egy pár gondolat erejéig a múltat. Ha több mint 20 évvel megyünk vissza az időben ésmegvizsgáljuk hogy milyen vállalatok voltak a TOP 10-ben a 90-es évek végén a technológiai szektorban, ismert nevekkel találkozunk (pl. Oracle, Cisco Systems, stb.).

Ám ezen cégek mai piaci súlya és mérete napjaink „tech-gigászaihoz” képest már elenyésző. A világ az elmúlt évtizedekben óriásit változott, azoknak a vállalatoknak a jelentős része, amelyektől ma hangos a sajtó, még kicsik voltak vagy éppen nem is léteztek. Mark Zuckerberg talán a diákhitelét fizette és csak álmodozott egy Facebook kaliberű cégről. Az Apple már a piacon volt, de az iPhone még nem szerepelt Steve Jobs terveiben. A Netflix pedig épp belépett a céges „gyermekkorba”, hiszen a streaming-óriást csak 1997-ben alapították meg.

Talán csak a leginkább felkészült befektetőknek vagy a jósoknak lehetett arról fogalma, hogy ezek a vállalatok uralják majd 2020 után a nagy tőzsdeindexeket. Azóta a tech szektor pedig befektetési szempontból népszerűbbé vált, mint valaha volt!

Napjainkban a globális tőke legjelentősebb része ide áramlik. Jól mutatja ezt az alábbi ábra, amely a világ legnagyobb vállalatainak súlyát mutatja az S&P500 indexen belül.

fokuszban a technologia szektor abra

forrás:https://finasko.com/sp-500-companies/

Jól látszik, hogy az amerikai piac 10 legnagyobb vállalata közül 8 a technológiai szegmensből kerül ki. A részesedésük együttes értéke 2023-ban közel 8,5 billió dollár, ami az S&P 500 kapitalizációjának körülbelül 28,3%-át teszi ki. Ebből az Apple értéke egyedül majdnem 3 billió dollár. Mielőtt bárki levonná a következtetéseket a piacról, érdemes átgondolni, hogy vajon ezek közül a vállalatok közül hányan lesznek majd a TOP10-ben 2 évtized múlva?

Befektetőként pedig mindenképpen érdemes a jövőbe tekintenünk, hiszen az elmúlt években nagyot fordult a technológiai piac is. Sőt, már itt megjelent legalább három olyan ágazat, amelyek rövid idő alatt (pár hónap vagy év) váltak meghatározóvá, ám egy évtizede még alig vagy egyáltalán nem foglakozott velük a nyilvánosság.

A mesterséges intelligencia gyakorlatilag hetek alatt vált egy sci-fi-be illő tudományos kísérletből az új ipari forradalom kiváltójává. Az OpenAI nevű vállalat ChatGPT nevű mesterséges intelligencia szoftvere olyan fontos elemmé vált az informatikában, hogy gyakorlatilag az informatikai szektor „hívószava” lett az AI (mesterséges intelligencia) és az ehhez kapcsolódó informatikai környezet. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia hamarosan számos munkakört, feladatot vehet át az emberektől, könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá téve a termelést. Ám ha a Teslát nézzük, komoly szerepe lehet az önvezető autók és a robotika széles körű elterjedésében is. Ebből a szempontból izgalmas lesz a „gamerek” kultikus vállalata, az Nvidia, valamint a mikroprocesszorok gyártásában jeleskedő AMD is.

Ezzel párhuzamosan az autóipar is óriási átalakuláson ment keresztül, hiszen szinte percenként adnak el egy új, elektromos autót. Az elterjedésben nagy szerepe volt természetesen a Tesla, illetve Elon Musk népszerűségének. 2023-ra az EU-ban már minden 5. eladott autó elektromos meghajtású volt.  Az átállást pedig mind az Európai Unió, mind pedig az Egyesült Államok kormánya jelentős adókedvezményekkel és egyéb, az elektromos gépkocsik elterjedését segítő intézkedéssel támogatja.

A kormányzatok azonban nem csak az elektromos autók elterjedésében fognak segédkezni, hiszen a klímahelyzet megmutatta, hogy talán soha nem volt ekkora szükség a megújuló energiákra, így ezek vállalatok kiemelt befektetői figyelmet élvezhetnek a jövőben.

Összességében arra lehet számítani, hogy a fejlődés még gyorsabbá és intenzívebbé válik a jövőben és a digitalizáció, valamint a technológiai eszközök, illetve a környezettudatos gondolkodásmód még hangsúlyosabb lesz a befektetések terén is. Ezt pedig úgy tudjuk kihasználni a legjobban, ha nem csak szemlélői leszünk, hanem befektetőivé válunka jövőnek.

A SIFI Smart Future befektetési alapban kitűnő lehetőséget kínálunk arra, hogy ügyfeleink kivegyék részüket a következő évtizedek vállalati sikereiből.